Als je thuiskomt van een lange werkdag dan is het verleidelijk om lekker op de bank te ploffen met een bord op je schoot achter de televisie. Maar dat is niet meteen heel bevorderlijk voor de sfeer in huis als je met een gezin of partner samenleeft. Wil je een ontspannen avond waarvan je energie krijgt en ook nog eens werkt aan een goede sfeer thuis? Vervang dan eens een televisieavond door een spelletjesavond. Je hebt niet alleen een leuke tijd met je geliefden, het is ook nog eens goed voor je mentale welzijn. Met het doen van spelletjes leg je namelijk nieuwe verbindingen in je hersenen en je wordt op een speelse manier uitgedaagd.

De meeste mensen denken aan ganzenbord en mens erger je niet als ze aan gezelschapsspelletjes denken, maar er zijn een heleboel type gezelschapsspelletjes. Er zijn bord spellen als Monopoly of Kolonisten van Catan, maar ook spannende en uitdagende kaartspelletjes als pokeren en pesten. Poker kun je een extra dimensie geven door wat op het spel te zetten, bijvoorbeeld geld. Daardoor wordt het nog spannender en heb je echt een doel om je beste beentje voor te zetten. Tegelijkertijd kun je gelijk werken aan je ‘pokerface’. Deze kun je overigens ook goed gebruiken voor andere spelletjes om je medespelers op het verkeerde been te zetten bijvoorbeeld.

Doe het samen

In het dagelijks leven ben je doorgaans druk met werk, misschien sport je nog een beetje, maar het is toch een vrij individualistische maatschappij waarin we leven. Door een spelletjes moment te prikken, heb je een moment om op een gezellige ongedwongen manier samen te zijn zonder dat er per se intensieve gesprekken gevoerd hoeven te worden. Je kunt terloops natuurlijk wat bespreken, maar de focus ligt op samen gezellig een spelletjes spelen. Dit bevordert de sfeer en zorgt ervoor dat je weer wat dichter bij elkaar komt. Je hoeft natuurlijk niet altijd alles samen te doen, maar de meeste mensen houden van spelletjes en daarmee bereik je dus een groot gezelschap

Een vaste avond in de week

Soms kan het lastig zijn om de agenda’s van iedereen matchend te krijgen. Prik daarom een vast moment in de week waarop jullie als gezin of jij en je partner samen zijn om een spelletje te spelen. Zo kun je hier makkelijker rekening mee houden en wordt het minder snel een opgave. Je kunt een pakje kaarten om bijvoorbeeld te pokeren makkelijk overal mee naartoe nemen, dus je bent niet gelijk aan huis gebonden om een spelletjesavond te organiseren. Je kunt het buiten spelen in het park of als je ergens op aan het wachten bent. Dus je weet wat je op je verlanglijstje kunt zetten voor de feestdagen.